Oproepkrachten hebben meer rechten sinds de WAB

20 februari 2020

Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is het arbeidsrecht (opnieuw) gewijzigd. Nieuw sinds 1 januari 2020 is dat zowel oproepcontracten, nuluren–contracten en min/max contracten onder de wettelijke definitie van oproepovereenkomst worden geschaard. Lees hieronder de 6 belangrijkste aandachtspunten voor het werken met oproepkrachten, na invoering van de WAB.

oproepcontract-oproepkracht-WAB-nuluren

1. Informatieplicht over oproepcontracten

De werkgever moet de werknemer schriftelijk informeren over of sprake is van een oproepcontract. Bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst en de loonstrook. Geen flexibele uren? Leg dan expliciet vast dat de arbeidsomvang eenduidig is afgesproken. 

2. Oproeptermijn

Roep de oproepkracht minimaal 4 kalenderdagen van tevoren (schriftelijk of elektronisch) op.  Alleen in dat geval – en als de oproep aan de werknemer persoonlijk is gedaan – is de oproepkracht verplicht om te komen werken. 

3. Oproep wijzigen of intrekken

Is een wijziging of intrekking van de oproep korter dan 4 kalenderdagen voor aanvang van de werkzaamheden medegedeeld? Of  mondeling in plaats van schriftelijk? Dan houdt de werknemer recht op loon over de eerste oproep. Dus over de periode waarvoor er in eerste instantie was opgeroepen, plus over de nieuwe periode. 

4. Aanbod vaste uren

Zodra de oproepkracht 12 maanden heeft gewerkt, moet de werkgever binnen 1 maand een (schriftelijk of elektronisch) aanbod doen voor een vaste arbeidsomvang. Ter hoogte van de gemiddelde arbeidsomvang over de referteperiode. Aanbod vergeten? Dan krijgt de werknemer recht op het loon over de gemiddelde arbeidsomvang, tot het moment dat het aanbod alsnog is gedaan. Ook als die uren niet zijn gemaakt! 

Vanaf 1 juli 2021 bedraagt de aanvaardingstermijn voor de werknemer 1 maand. Accepteert de werknemer het aanbod? Dan moet de nieuwe urenomvang starten binnen 2 maanden nadat de overeenkomst 12 maanden had geduurd.

5. WW–premie

De WW-premie afdracht is lager voor werknemers met een (schriftelijke) arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Bij tijdelijke contracten en bij oproepcontracten geldt de hogere WW-premie. Het verschil is maar liefst 5 procent. Is er geen papieren vaste arbeidsovereenkomst in de personeelsadministratie opgenomen? Terwijl er inmiddels wel een dienstverband voor onbepaalde tijd is? Zorg dan dat dit alsnog op papier komt te staan. 

6. Verkorte opzegtermijn bij oproepcontracten

Voor opzegging door de oproepkracht geldt een verkorte opzegtermijn van 4 dagen. En de opzegging hoeft ook niet tegen de eerste van de maand te zijn.  

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in het kort. In een CAO kunnen afwijkende regels zijn opgenomen. Neem gerust contact op om de specifieke situatie in jouw branche te bespreken.  

Ben je werknemer en heb je hiermee te maken? Lees deze blog dan here

Menu